Många vill gärna ha en hund som husdjur och det är väl lite av en dröm för nästan alla barn att få ha en egen hund. När man ser en söt valp kan det vara mycket frestande att direkt ta hem den, men det kan vara en god idé att noga tänka igenom sin situation innan man bestämmer sig för att slå till.

Först måste man fundera om man verkligen har tid att ta sig an en hundvalp. En valp behöver nästan lika mycket omsorg och tillsyn som en liten bebis, så det är viktigt att man kan avsätta mycket tid till att ta hand om valpen i början. Det går till exempel inte att lämna en valp ensam den första tiden, så om man arbetar kan det vara en god idé att ta hem valpen lagom till semestern så man kan vara med valpen dygnet runt den första tiden. Om det inte går att få en valp inför semestern måste man se till att man har hjälp av någon annan som kan ta hand om valpen när man är på arbetet.

Nästa steg är att fundera på vilken typ av hund man vill ha. Först kanske man bestämmer sig att skaffa antingen en liten eller en stor hund, sen kan man gå vidare och titta på vilken ras som är bäst.

Den som lever ett aktivt liv med mycket träning ute i naturen kanske vill ha en större hund som kan följa med ut på långa promenader och löpturer i skog och mark. En liten hund kanske inte riktigt kan klara av flera timmars promenad utan att bli trött eller börja frysa. En liten hund passar istället den som inte är så aktiv och som inte vill spendera timmar på promenader och aktivitet utan sitta hemma och mysa.