En hundförsäkring bör alla hundägare ha. Försäkringen ersätter många olika ekonomiska utlägg som hundägaren kan få om hunden skadas eller blir sjuk. En försäkring kan också ge ersättning om hunden skulle avlida. Men vad bör man tänka på när man jämför hundförsäkringar?

Skillnaden mellan att jämföra hundförsäkringar och kattförsäkringar

Kanske är det så att du både har hund och katt och ska titta på försäkringar åt båda djuren? Hos Kattförsakring.se kan du enkelt jämföra kattförsäkringar och liknande tjänster finns för hundar. Att jämföra hundförsäkringar och kattförsäkringar är dock inte riktigt detsamma. Inom hundförsäkring är det mer vanligt att försäkringen delas in efter hundras och efter de aktiviteter hunden utför. Men oavsett vilken hundras man har finns det möjlighet att spara pengar genom en jämförelse.

Olika aspekter att titta på

När du ska hitta rätt försäkring till hunden finns det flera olika saker du bör titta på. Priset är bara en av alla delar som ska jämföras. Att teckna den billigaste försäkringen är inte alltid det bästa valet då den kan täcka färre saker. Du bör också titta på hur det är med ersättning om hunden passas av någon annan, och på vilken möjlighet du har att justera självrisker med mera. Ibland kan det också vara bra att välja en rasspecifik försäkring eftersom de ofta har bättre täckning just mot de sjukdomar som tenderar att vara ärftliga inom rasen.

Viktigt att tänka på vid tecknandet

Olika hundförsäkringar kan ha olika fördelar. En försäkring kan vara bättre än en annan och det bör du ha koll på när du tecknar den. Du bör till exempel titta på om försäkringen täcker olika tandsjukdomar. Det kan låta konstigt att titta på just en sådan sak men om hunden drabbas kan bara några enstaka tandutdragningar leda till en kostnad på tiotals tusen kronor.

Kan alla hundar försäkras?

Ja, överlag kan alla hundar faktiskt försäkras. Det kan dock finnas vissa hinder. Om en hund tas hem från utlandet kan det vara svårt att få den försäkrad här utan att veterinärbesiktiga den först. Samma sak gäller om man köper en äldre hund och om man vill byta försäkringsbolag åt en tidigare försäkrad hund. Det är alltid klokt att tala med bolagen först innan man gör några ändringar. På så sätt vet man att man inte får ett sämre skydd efter bytet. Det skadar inte att också besöka veterinären för att se till så hunden är helt frisk.

Om man ska försäkra en hund som aldrig varit försäkrad innan kan det krävas att den besiktigas av veterinären. I regel måste en sådan besiktning ske om hunden är fem år eller äldre vid tillfället då försäkringen tecknas. Men överlag går det att försäkra alla hundar, även om det kan innebära lite mer extra arbete.