Det finns många hundar som lever på en gård på landet eller i ett hus i en mindre by där det finns några hus och en kyrka. Det mest uppseendeväckande på hela

dagen är brevbäraren och grannens traktor som åker förbi med gödselvagnen. Det kan verka som ett tråkigt liv för en hund, men tvärt om så finns det mycket som hunden kan sysselsätta sig med. Tre saker närmare bestämt: Jakt, vakt och vallning.

Olika gårdshundar

Gårdshund är ett vitt begrepp och det kan betyda olika saker beroende på vem som får frågan. En gårdshund eller gårdsvar, som är ett äldre ord, betyder helt enkelt en medelstor eller större hund som hölls på gården som vakthund. Den skulle hålla sig där och skrämma bort eller förvarna om besök. Det fanns också vallhunden som var en duktig hjälpreda till husfolket när det kom till att hålla reda på kreaturen, både fyrbenta och de med fjädrar. Det fanns även en tredje kategori av gårdshundar, de betydligt mindre råtthundarna, gärna av kvick terriertyp som var och fortfarande är effektiva råttjägare som gärna jagar allt vad smågnagare heter.

Dagens i folkmun så kallade gårdshundar är vilken hund som helst som råkar bo på landet och ha en stor tomt att springa på och kanske stallar och betesdjur i omgivningen. Det är också hundar som av olika skäl inte kan bo i lägenhet eller i stadsmiljö, ifrån hundtyper som inte är ursprungligen avlade för gård och lantliv.

Gårdslivet kan vara farligt

På en gård finns mycket spännande saker för en hund. Det är allt ifrån tamdjur till vilda djur, fordon och maskiner, gödsel och lantbrevbärare, öppna ytor och skog. Springer hunden lös på gården gäller det att se upp, ska du exempelvis ut med traktor och betesputsare för att fixa till djurens betesmark kan det vara lätt hänt att en nyfiken hund är i vägen. Kellfri.se har även hundgårdar som du kan sätta upp, så slipper du oroa dig för att köra över hunden eller att den står i vägen för kantklipparen.

Andra faror för hunden är parasiter som mask och fästingar. Mask kan den lätt få i sig om den dödar och äter gnagare eller äter vilda djurs bajs. På en gård kan det dessutom finnas både råttgift och kemikalier, detta kan en nyfiken hund råka lägga nosen i. Hundar slickar gärna i sig glykol, som smakar sött, och om det står en bil i en fordonshall och läcker, eller om en dunk läcker så kan hunden dö av förgiftning.

Glöm inte bort aktiveringen

Gårdslivet kan göra att en hund som inte är anpassad och avlad för det livet börjar hitta på egna uppgifter, så verkar din hund stressad eller jagar förbipasserande bilar eller liknande kanske du kan avdela en del av tomten till träningshörna och börja träna lite med din hund? Att bara gå runt och sysselsätta sig själv är inte alltid en bra aktiveringsmetod för hundar, de kan behöva lite hjärnstimulans utöver gårdslivet. Stimulerar du din hund kommer den säkert bli en fantastisk gårdshund oavsett ras.