Om du har en hund, eller planerar att köpa en hund, är det mycket att tänka på för att hunden ska må bra. En hund är å ena sidan ett ganska enkelt husdjur, i alla

fall när hunden blivit uppfostrad och gärna följer med dig dit du ska. Å andra sidan är det en levande varelse som måste behandlas väl och där du som ägare måste ta ansvaret för hundens mående. Vad behöver du tänka på för att din hund ska må bra och trivas med livet?

Nödvändiga saker

Det finns många saker med hundar som är roliga: leka och mysa med dem, ge hunden något gott att äta eller att få se din fyrfota vän komma springande emot dig efter en lång dag. Sedan finns det nödvändiga saker som du behöver tänka på för att din hund ska må bra. Om du upptäcker loppor på din hund kan du köpa Seresto – ett halsband som fungerar både förebyggande och behandlande mot loppor och fästingar. Du behöver också avmaska och vaccinera din hund. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens hud och päls för att se hur hunden mår fysiskt. Om din hund har ben, som till exempel älgben, att gnaga på, så sköter den tandhygienen själv, men om den inte har något att gnaga på, så bör du köpa ben eller annat som hjälper hunden med tänderna.

Motion och aktivitet

För att en hund ska må bra behöver den få daglig motion. Hunden behöver både motion för att inte gå upp i vikt, för att ha muskler och kondition, men också för att kroppen ska fungera. Detsamma gäller ju oss människor. Innan du köper en hund bör du tänka igenom hur mycket motion du kan ge din hund. Om du älskar Siberian husky för att du tycker om deras mysiga päls och blåa ögon, så bör du kunna ge hunden det liv som den behöver – inte bara en kilometerlång promenad i en innerstad. För att hunden ska må bra är det viktigt att både ge motion och rätt aktivitet för rasen.

En Border Collie är vacker, lättlärd och klok – men behöver hjärnaktivitet. Om du inte har får, så bör du låta hunden hålla på med agility och andra övningar som kräver något av den. Labrador och Golden retriver är de populäraste hundraserna och passar många barnfamiljer, då de inte behöver lika mycket motion som en husky eller samma utmaning som en Border Collie. Mindre hundar kräver inte heller lika mycket motion, då de helt enkelt har kortare ben.

Uppfostran

Hunden är människans bästa vän, men för att en hund ska må bra måste den behandlas som en hund, inte som en människa. I hundflocken finns det en ledare – det är tryggt för en hund med en vänlig, men tydlig ledare. För att din hund ska må bra behöver du uppfostra den och vara en tydlig ledare. Om du är osäker på hur du ska uppfostra din hund , så bör du gå valpkurs när hunden kommit samt lära dig mycket innan du köper hund.