Hunden är människans bästa vän och det finns väl ingen som kan motsäga sig detta? Lång tillbaka i historien har människor och hundar levt sida vid sida och även

om det till en början mest var till för vakt och vallning, så var de då (precis som nu) en mycket trogen följeslagare.

Med det sagt är det då rätt självklart att det finns många hundälskare. Människor över hela världen vill ta del av de fyrbenta vännerna och den glädje som en hund kan ge. Vissa ser hunden som en vän, andra som sitt eget barn. Alla hundägare tycker troligtvis att det är precis deras hund som är absolut bäst i världen (kanske till och med så bra att man väljer att beställa in en tablettask med tryck på hunden eller att man låter hundens ansikte pryda sitt mobilskal), men vilka hundraser är det som enligt statistiken dominerar mest? Vilka raser det är som har fångat människors hjärtan får du veta i listan nedan. Här har vi samlat de 10 mest populära hundraserna i Sverige. Här har man inte enbart valt att utgå från hundrasens utseende utan även vilka beteendemönster som hunden har och vilka egenskaper rasen besitter.

Sveriges populäraste hundraser 2018

Även om det finns mängder med fina hundraser så är det några som verkligen har lyckats toppa listan!

1. Labrador retriever

2. Golden retriever

3. Jämthund

4. Tysk schäferhund

5. Chihuahua

6. Shetland sheepdog

7. Cocker spaniel

8. Cavalier King Charles spaniel

9. Staffordshire bullterrier

10. Flaxcoated retriever

Är du intresserad av att skaffa en hund bör du tveklöst kika in dessa raser. Har du redan en favoritras i åtanke så är detta naturligtvis bra, men det är inte alla som har en klar bild av vilken ras eller egenskap som man vill att ens hund ska ha. När man köper en hund är det dock viktigt att komma ihåg att en hund lever länge och är i behov av sin husse/matte varje dag för att må bra. Du bör därför alltid se till att du väljer en hund som passar in i den vardag du lever. Är du mycket aktiv krävs en uthållig och energifull hund, medan den som har en lugnare vardag kan välja en ras som mer än gärna slappar i soffan eller gräset en solig eftermiddag.

Kom ihåg att alltid läsa på noga om den hundras som du väljer inför ett eventuellt köp. På så sätt kan du skapa dig en uppfattning om vad det är för typ av familjemedlem som du kommer att skaffa dig. Vill du träffa hundar av samma ras eller få mer information kan du vända dig till en rasklubb eller till en hunduppfödare som kan berätta mer.