Människan och hunden har varit följeslagare i mer än 30 000 år, och redan från början blev hunden en ovärderlig hjälp vid jakten på föda. Förhållandet mellan oss och våra bästa vänner har utvecklats sedan dess, och numer används våra fyrfota vänner till mer än bara jakt. Förutom att vara hängivna och roliga sällskapshundar, kan dessa intelligenta och lojala hundar ha egna jobb. De kan användas till att jaga, valla och vakta. Många arbetar dessutom som polishundar, eller inom skolor och i vården, där de sprider glädje och tillit bland barn, gamla eller sjuka. Effekten av att få besök av dessa vårdhundar har visat sig vara väldigt positiv. Ett annat område där hundar gör en oumbärlig insats är som servicehundar till människor som har olika funktionsnedsättningar, fysiska eller mentala. De kan bland annat varna personer som är på väg att få blodsockerfall eller epileptiska anfall och de kan till och med känna om en människa har cancerceller i kroppen.

Vilka raser passar som arbetshundar?

Hundar kommer i alla former och storlekar med egna unika karaktärsdrag och personligheter. En mindre bichon havanais skulle inte vara särskilt lämplig som hårt arbetande polishund, men kan istället passa bra till underhållning på ett äldreboende. De svenska hundraserna har delats in i tio olika rasgrupper utifrån sina egenskaper, som bland annat innehåller fågelhundar, sällskapshundar, sök-och spårhundar samt vallhundar. De allra vanligaste hundraserna inom arbetande yrken är framför allt schäfer, labrador, border collie och malinois. Det vanligaste är att hundar som tillhör en aktiv, arbetande ras kan passa som arbetshund, men detta kan givetvis skilja sig åt mellan individer inom rasen. Det kan också vara lämpligt att välja hund efter vem som ska arbeta med den. En blindhund till exempel är oftast av rasen labrador då de är kända för sitt lugna och tålmodiga temperament, men de är dessvärre inte passande för allergiker. Därför kan det vid ett sådant tillfälle vara mer praktiskt med en pudel som blindhund, som även den är lättlärd, men utan att fälla päls som kan framkalla allergi.

Att träna upp en arbetshund

Ingen hund föds till en färdigtränad arbetshund, även om gener och anlag kan spela in och göra dem mer eller mindre lämpliga för uppgiften. För att en hund ska bli lämplig som exempelvis polishund är det viktigt att hunden redan som valp börjar tränas för sin framtida yrkesroll. Stort fokus bör ligga på miljöträning och att den får komma ut och vänja sig vid olika situationer som en polishund dagligen stöter på. Något som poliser använder ofta och som en hund behöver vänja sig vid är komradio. du kan hyra komradio och använda den i träningen för att hunden ska bli van vid ljudet från den och förstå vad det handlar om. Men oavsett vilket yrke valpen ska ha som vuxen är det viktigt att den tidigt får lära sig det den behöver för att så småningom bli en lyckad arbetshund som trivs med sitt jobb. Då får man förhoppningsvis en hund som trivs med sitt jobb och vill göra bra ifrån sig.