Som hundägare har man mycket att vinna på att gå med i en brukshundsklubb, oavsett hur mycket eller lite tid man har tänkt lägga på sin hund. En brukshundsklubb har nämligen något att erbjuda alla, från de som bara vill gå långa och sköna promenader med sin hund till de som vill tävla på hög nivå inom någon hundsport eller inom hundutställningar.

Som exempel kan nämnas vad man får från ett medlemskap i Svenska Brukshundsklubben. Den kanske mest uppenbara fördelen med ett sådant medlemskap är att man får tillgång till alla klubbens aktiviteter för hundar. Dessa omfattar bland annat diverse hundkurser och olika utbildningar. Något som är viktigt är till exempel att ta med sin valp på en valpkurs när den har blivit tillräckligt gammal, och denna kurs kan man ta genom sin lokala brukshundsklubb. På en valpkurs lär man sig att hantera sin hund på rätt sätt, och lär den grundläggande lydnadskommandon. Dessutom får man verktygen för att fortsätta lära sin hund andra kommandon. Vill man kan man fortsätta utbilda sig i brukshundsklubbens regi, då de också erbjuder en unghundskurs, som är en fortsättning av valpkursen. Missade man valpkursen kan man istället välja att gå grundkursen, som är en kurs för hundar som har fyllt ett år. Den följs sedan upp med fortsättningskursen, som ”fördjupar och befäster grundmomenten”. Om man känner att problemet inte ligger i hur man hanterar hunden, utan snarare i hur man hanterar sig själv, kanske man dock behöver utvecklas personligt innan man kan träna sin hund. En bra kurs för att förbättra just sina ledarskapsförmågor och sitt självförtroende är då Advantums utbildning i coachande ledarskap. För sådana kurser kan man nämligen vanligtvis inte vända sig till en brukshudsklubb.

När man känner sig bekväm i rollen som ledare och tränare för hunden kan dock brukshundsklubben förse en med träningsytor för att man ska kunna träna med sin hund på egen hand. Många hundaktiviteter och hundsporter kräver nämligen stora öppna ytor (till exempel agility och hundfrisbee), något som inte alltid är lätt att hitta – särskilt inte när ett annat krav är att man ska kunna släppa lös hunden utan att riskera att skrämma andra människor. På en brukshundsklubb finns enorma gräsmattor särskilt avsedda för just sådana aktiviteter, och man behöver inte oroa sig för lösa hundar eftersom alla som vistas på området är likasinnade hundägare.

Den som föredrar att träna tillsammans med andra hundägare, och göra träningen till en social sammankomst, kan också hitta likasinnade i brukshundsklubbens träningsgrupper. Förutom att man kan knyta nya vänskaper i gruppen kan gruppmedlemmarna också bli ett stöd vid eventuella tävlingar och utställningar som ordnas av brukshundsklubben.

Självklart får man som medlem i Svenska Brukshundsklubben också vissa ekonomiska fördelar, till exempel genom att man kan få rabatt på hundförsäkring och hundfoder från klubbens samarbetspartners. Dessutom får man varannan månad tidningen Brukshunden, så att man kan hålla sig uppdaterad om det senaste inom hundvärlden.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att man får ut mest av sin brukshundsklubb om man söker efter en gemenskap och efter nya bekanta med samma hundintresse som en själv, men att alla kan hitta något i brukshundsklubbens utbud som de kan ha nytta av som hundägare.