Att ha en försäkring för sin hund är ett måste från dag ett som man övertar hunden, vare sig den är en valp eller en fullvuxen, omplacerad hund. Detta eftersom hundar, precis som människor, kan råka ut för olyckor och drabbas av sjukdomar när man minst anar det. Skillnaden är dock att det inte finns allmän sjukvård för hundar, vilket betyder att du som hundägare måste betala för allt som sker under ett veterinärbesök. Alla som någon gång har varit hos veterinären med ett husdjur vet att det räcker med att sätta foten i undersökningsrummet för att räkningen ska vara tresiffrig, för att inte tala om kostnaderna om husdjuret måste övernatta på kliniken, få dropp, röntgas eller genomgå andra procedurer. För att man inte ska hamna i den situationen att man tvingas välja mellan sin älskade fyrfota vän och en räkning som man inte har råd att betala, är det därför viktigt att man har en försäkring som skyddar en mot de största kostnaderna.

Den mest grundläggande försäkringen, som är tillräcklig för de flesta hundägare, är veterinärvårdsförsäkringen. Den täcker kostnader för just veterinärvård, vare sig det gäller ett brutet ben, en tumör som måste opereras bort eller ett svalt föremål. Dessa är alla operationer som skulle kosta tiotusentals kronor, men med en veterinärvårdsförsäkring behöver man vanligtvis bara betala några tusen kronor i självrisk istället för det fulla beloppet. Något som kan vara viktigt att tänka på är dock att eventuella mediciner som hunden kan behöva, och rehabilitering efter en operation, vanligtvis inte ingår i veterinärvårdsförsäkringen. Vill man att det ska ingå får man därför prata med sitt försäkringsbolag om vilka tilläggsförsäkringar de erbjuder.

En typ av tilläggsförsäkring som alla försäkringsbolag erbjuder är livförsäkring. Livförsäkringen ger hundens ägare ekonomisk ersättning om hunden skulle dö, något som kan vara viktigt för de hundägare som får en del av sin inkomst via hunden. Det kan till exempel handla om hunduppfödare eller jägare med jakthundar.

Något som är viktigt att känna till inför tecknandet av en försäkring (och inför att man skaffar hund) är att det är dyrare att försäkra en tik än en hanne. Det beror på att tikar har högre skadekostnad än hanar i statistiken. Om man däremot som ägare väljer att kastrera sin tik blir premien densamma som för hanar.

Oavsett vilken försäkring man har går det dock inte att komma undan att det är dyrt att vara hundägare. Förutom försäkringskostnaden i sig tillkommer självrisken om hunden skulle råka ut för något, kostnader för mat (vilka kan vara höga om man ger hunden ett specialfoder), kostnader för pälsvård och kostnader för alla hundens tillbehör, som koppel, leksaker och bajspåsar. Därför kan det vara bra att försöka hålla nere kostnaderna där det går, och ett bra sätt att göra det är att alltid gå in på Kampanjjakten.se innan man köper något. Där hittar man nämligen rabattkoder till mängder av olika butiker på nätet, vilket gör att man kan spara många hundralappar i längden på att köpa hundmat och hundleksaker billigare – kanske tillräckligt mycket billigare för att kompensera för försäkringspremien.