Många hundar älskar att ligga och sola, och som hundägare har man säkerligen noterat att ens fyrfota familjemedlem tenderar att söka sig till solstrimmor från fönster, eller föredrar att ligga i husets uterum, där solen strålar in under större delen av dagen. Hundar är dock inte helt förskonade från de negativa effekter som solen kan ha, varför man som hundägare måste vara försiktig med hur mycket man låter ens hund ligga i solen.

En av farorna med att låta hunden vistas för länge i solen är att de kan drabbas av värmeslag eller bli överhettade. Det är ett tillstånd som i värsta fall kan vara livshotande. De symptom som man ska hålla utkik efter är framförallt att hunden andas snabbt och tungt med vidöppen mun och tungan ute så långt det går. Hunden kan också försöka kyla ned sig genom att lägga sig med magen mot marken. För att undvika överhettning är det viktigt att hunden alltid har tillgång till skugga och en skål med kallt vatten när det är varmt ute.

Solen kan också vara skadlig för hundar på samma sätt som för människor, det vill säga att de kan bränna sig och i värsta fall drabbas av hudcancer. Det gäller särskilt hundar som har lite päls eller ljus päls, eftersom dessa hundar ofta har en mindre mängd skyddande pigment i sin hud. För att skydda hunden mot solbränna kan man dels se till att den ligger i skuggan, dels smörja in utsatta områden med solkräm, till exempel öron, nos och mage.