Hunden är ett populärt husdjur över hela världen och det är nog det husdjur som många anser står närmast oss människor. Idag finns det en mängd olika hundraser att välja mellan, så det är inte svårt att hitta en hundras som passar just dig. Här kommer en förteckning och lite information om de mest vanliga hundraserna som finns i Sverige.

De vanligaste hundraserna i Sverige är Labrador och Golden Retriever. Det är två hundraser som är mycket samarbetsvilliga och kärvänliga, men som ändå kräver en del aktivitet. De här två hundraserna är mycket vanliga hos familjer eftersom att deras lugna personlighet passar bra ihop med barn i olika åldrar. Även om de båda raserna är lugna och sävliga så kan den som vill ändå hitta på en del aktiviteter tillsammans med sin hund, och ge sig ut på äventyr och träning tillsammans. Labrador och Golden Retriever var från början jakthundar som användes vid fågeljakt, men idag skaffas de mest för att vara sällskapshundar.

En annan populär hundras i Sverige är Schäfer. Den har länge varit en av Sveriges, och även Europas mest populära hundraser, men har de senaste åren tappat lite i popularitet. En anledning kan vara att de kräver mycket aktivitet och träning för att må bra. Schäfern är en brukshund som inte mår bra av att bara ligga hemma på soffan, utan den vill ha en stor portion med krävande aktivitet varje dag, både fysisk och även mental utmaning. Att Schäfern är en så aktiv och arbetsvillig hund gör att den används flitigt som arbetshund, till exempel polishund, servicehund och sökhund.

En hundras som har skjutit i höjden vad gäller popularitet den senaste tiden är Chihuahua. Speciellt den långhåriga rasen. En stor anledning till att den här lilla hunden har blivit så populär är att en rad kändisar har skaffat en liten Chihuahua som de sen bär med sig som en liten accessoarer. Ett par kändisar som har en Chihuahua är Paris Hilton och Britt Ekland. Deras hundar har nästan blivit lika kända som sina mattar och har egna kläder, accessoarer och bärs ofta omkring i små dyra handväskor.

En del tycker kanske inte att små hundar är någon riktig hund, men det finns faktiskt många fördelar med att skaffa en liten hund istället för en stor. Speciellt om man är nybörjare som hundägare kan det passa att börja med en liten hund, som inte kräver lika mycket som en stor hund. Den lilla hunden behöver såklart också omvårdnad, sällskap och aktivitet, men inte alls lika mycket som en stor hundras kräver. Med en liten hund kan det räcka med kortare promenader för att den ska ha fått nog med motion. En stor hund kan kräva många timmars motion och aktivitet varje dag, men den lilla hunden är nöjd bara den får vara med på familjens vardagliga aktiviteter.