Hundar är numera självklara familjemedlemmar som sprider energi och glädje varje dag av deras liv. Oavsett ras så mår din hund alltid som bäst av tydliga regler och regelbundna rutiner, precis som barn. Men det betyder inte att vi får glömma bort att skämma bort vår hund, så länge vi gör det på rätt sätt.

Aktiviteter och vila

Om du har en hundras med mycket energi så är det ett utmärkt sätt för dig själv att också få motion. Ge dig ut i friska luften och träna med din hund varje dag. Bra idéer är till exempel att löpträna, cykla eller varför inte åka inlines?

Vissa mindre hundraser kräver inte lika mycket motion men måste ändå aktiveras för att må bra och som tur är finns många fantastiska hundsaker som aktiverar och stimulerar din hund. Dessa kommer i alla möjliga former och storlekar beroende på ras och behöver inte alls kosta mycket. Om din hund hittar en favorit, se då till att köpa på dig ett lager av just den leksaken. Det är ett utmärkt tillfälle för att ge din hund uppmärksamhet och låta den göra av med energi. Lek gärna så ofta som möjligt men ge också hunden utrymme till vila ibland.

Nya studier har visat att det är bra för människans sömnkvalité att sova i samma rum som sin hund men då ska hunden vara nedanför sängen. Det finns väldigt gosiga och mjuka hundbäddar att köpa så du inte behöver oroa dig för din hunds liggunderlag och som dessutom passar din inredning.

Mat och godis som belöning

Hundtränare har länge haft delade åsikter om huruvida man ska uppfostra sina hund med bestraffning eller belöningar. Att skrika på sin hund och bestraffa den kan många gånger leda till onödig stress hos din hund vilket kan ha många negativa konsekvenser. Bättre är istället att ha en lägre röstvolym men vara bestämd för att markera för din hund om den har gjort något fel. Sedan är det viktigt att berömma ofta så att din hund får känna sig duktig, den kommer då vilja imponera på sin ägare och vara duktig ofta. Ett bra sätt är att använda mat och godis för belöning. Du kan inte mata din hund med precis vad som helst och det måste vara i måttliga mängder. Övervikt hos hundar är vanligt numera och oftast för att vi gillar att skämma bort vår familjemedlem på fel sätt. Som tur är finns nyttigare och ekologiskt hundgodis att hitta. Investera dessutom gärna i olika hundsaker där det blir en utmaning och lek för din hund att få fram godiset.

Vi älskar våra fina hundar och med rätt balans av bra kost och motion och vila samt tydliga rutiner så kommer du få ett lyckligt djur som lever ett bra liv.