Svaret på frågan ”Hur tvättar jag min hund?” är egentligen ”Så sällan som möjligt”. Om hunden själv fick välja skulle den sannolikt aldrig tvätta sig, men tyvärr kräver våra mänskliga näsor att våra fyrfota älsklingar då och då får sig ett bad, när de börjar lukta lite för mycket hund. Det är inte heller ovanligt att hundar rullar sig i mer eller mindre äckliga saker, eller helt enkelt blir leriga och smutsiga på en promenad, och då måste man så klart tvätta dem rena. Annars är dock huvudregeln för hundar vars päls inte kräver att de tvättas oftare att ett bad eller en dusch en eller två gånger om året räcker. Detta beror på att hundens hud skyddas av en bakterieflora, som riskerar att rubbas om man tvättar och irriterar den för mycket. Faktum är att denna rubbning kan leda till direkt motsatt effekt som man ville uppnå med tvätten, nämligen att hunden börjar lukta illa.

När det väl är dags att ändå tvätta hunden finns det vissa saker som är bra att tänka på för att göra upplevelsen lättare för både en själv och för hunden. Det är till exempel lättare att tvätta hunden i ett badkar (med duschslang) än i duschen, eftersom risken att man blöter ner sig själv och hela badrummet är mindre på det sättet (även om man sannolikt ändå kommer att blöta ner sig själv). Om du inte redan har ett badkar men skulle vilja installera ett för framtida hundbad, ska du gå in på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud av badkar som passar många olika hundstorlekar. Det enda man ska tänka på när man tvättar sin hund i ett badkar är att det kan vara bra att lägga ut en handduk eller ett halkskydd i botten av badkaret, eftersom hundar ofta tycker att det glatta underlaget är obehagligt.

Nyckelorden när man ska tvätta sin hund är att ta det lugnt och att hela tiden berömma hunden. Detta för att skapa en miljö som är så lugnande och så trygg som möjligt för den. Det kan till exempel vara bra att ta med sig några hundgodisar att belöna med, exempelvis när hunden kommit in i badkaret.

Efter att man har sköljt igenom pälsen (gärna med ljummet vatten och mjuk stråle) och det är dags att schamponera, ska man tänka på två saker: dels att välja ett milt schampo, gärna särskilt anpassat för hundar, dels att inte schamponera hundens huvud (eller i alla fall att undvika området runt ögon och öron). Det sistnämnda beror på att öronen och ögonen är mycket känsliga för infektioner, och man därför vill undvika att peta i eller runt dem så mycket som möjligt. Man ska också tänka på att vara mycket noga med att skölja ur allt schampo, eftersom det annars kan leda till irritation och klåda i hundens hud.

När hunden är avsköljd är det dags att torka av den med en handduk, efter att hunden själv har ruskat av sig, förstås. Man får dock vara beredd på att man inte kommer att hinna torka hunden så mycket – många hundar rusar runt, rivstartar, hoppar och rullar sig på mattor och i soffor efter att de har badat, i allmän glädjeyttring eller för att torka sig.